Theater – Circusvoorstelling

Het mooie van dit thema is dat het op alle niveaus uit te werken is.
Beschrijving: totaaltheater met dans, zang, acrobatiek, en acts. Kinderen kiezen een discipline waar ze affiniteit mee hebben, en werken in een werkgroepje aan hun eigen aandeel in de voorstelling. Belangrijk voor een circusproject is vooral het gebruik van circusmuziek, iedere act vindt op muziek plaats. De slimme downloader haalt deze muziek van internet, maar verder zijn er titels op de markt in de kwaliteits muziekwinkels en websites. Hou er anders rekening mee dat het in de winkel besteld moet worden.

Werkwijze:
De kinderen komen in werkgroepen terecht en bereiden o.l.v. de leerkracht hun aandeel voor. Afhankelijk van hun leeftijds en ontwikkelingsfase verwerken ze de aanwijzingen van de leerkracht op basis van zelfwerkzaamheid. Kinderen hebben gemiddeld zo’n 4-6 bijeenkomsten nodig om een act onder de knie te krijgen. Voor de onderbouwkinderen is het helemaal niet gek om per act een ouder in te schakelen die n.a.v. de onderstaande aandachtspunten aan het werk gaat. Hierdoor kun jij meer coördinerend te werk gaan en je richten op andere taken (vormgevingsaspecten bijvoorbeeld).

Basisscholen werken vaak al thematisch met ‘circus’. Veel basisscholen doen dit echter zo traditioneel dat het eindresultaat nauwelijks zowel spelers als publiek uitdaagt, laat staan verrast. Wanneer een dansstijl erg hip is, wanneer kinderen goed kunnen skateboarden, een voetbal kunnen hooghouden, springtouwen, skippyballen of wat dan ook: laat het ze op muziek doen en maak er een act van. Verbreed zo je horizon, circus kan meer zijn dan de standaard programmaonderdelen. Theaterprojecten werken het beste wanneer de kinderen iets presenteren dat echt van henzelf is. Gun ze dat, en nodig ze uit om zelf ook met voorstellen komen.

Op alfabetische volgorde staan hier een aantal voorstellen en aandachtspunten om een circusshow op poten te krijgen.